Pagina 142 Eeuwout Hoogendijk van Lange en Neeltje van Cappellen woonden in de grote dijkboerderij aan de Groenendijk 301

 

De vrouw van Eewout Hoogendijk van Lange, Neeltje van Cappellen kwam ook uit een steenbakkersfamilie, ze was de zus van Ee­wout Hoogendijk van Cappellen, die na hun oom Pieter eigenaar van De Molenplaats zou worden. Neeltje en Eewout trouwden op 6 mei 1857 vanuit De Molenplaats waar Neeltje woonde, vandaar reden ze naar het Regthuys van Ouderkerk voor het burgerlijk huwelijk, dat werd voltrokken door burgemeester Van Waning. Met het pontveer staken ze daarna over naar Nieuwerkerk en gingen naar een nieuw gebouwd huis op Ver-Hitland, vermoedelijk de woning waar de familie Bloot later in woonde, want zijn ouders woonden nog in de grote dijkboerderij op nummer 301.

Er zijn verhalen van de familie Poerink dat zij vanaf haar terras de verrichtingen op steenplaats de Molenplaats van haar neefje Willem Hoogendijk van Capellen aan de overzijde in de gaten hield.

Eewout stond vermeld als steenfabrikant tot 1870, daarna als bouwman (herenboer). Ik vermoedt dat hij aan de ’s-Gravenweg ging wonen toen hij in 1870 bouwman werd. 

In 1873 bouwde hij een huis met schuur op Ver-Hitland en kreeg hij toestemming van Schieland om daarvoor een houten trap tegen de dijktalud te maken. In datzelfde jaar kreeg zijn broer François de aandelen van Eewout van steenplaats De Olifant. François trouwde drie jaar later met Wilhelmina Dekker, zij woonden na de dood van hun ouders in de dijkvilla op 301 wonen en bleven kinderloos.

 

In 1884 bouwde Eewout aan de ’s-Gravenweg op nummer 92 het huis Bene Situs (welgelegen), in een sobere neoclassicistische stijl en ging daar wonen met zijn gezin.

Toen hun ongetrouwde broer Arie in 1898 verdronk, erfde hij van hem twee boerderijen met schuren en de bijbehorende arbeiderswoningen in Ouderkerk en in totaal zo'n 42,5 hectare land in Krimpen.

 

Financiële strop

Eewout Hoogendijk van Lange had nog een flinke strop in 1899. Neeltjes nichtje Teuntje Hoogendijk van Capelle was met een achterkleinzoon van de voormalige burgemeester van Nieuwerkerk Dirk van Lange getrouwd. Hij heette Jan van Lange en handelde onder de firmanaam van zijn moeder Wed. D. van Lange & Zn.

Eeuwout had samen met Pieter van Cappellen borg gestaan voor een lening van 180.000 gulden die Jan nam bij de bank De Waal & Co.  Jan van Lange ging echter failliet en Eeuwout ging voor 165.000 gulden de boot in.

Na de dood van Eewout Hoogendijk van Lange in 1904, erfde zijn vrouw Neeltje zijn rijkdommen, ze was toen tweeëntachtig.

Jan van Lange werd directeur van de Maatschappij tot Exploitatie van Steenfabrieken te Rotterdam en emigreerde in 1905 naar Hamburg. Waarschijnlijk kon Neeltje daarna naar haar centen fluiten.

Francina van Lange, kleindochter van Neeltjes zwager Leendert van Lange (Beukenhof), in 1890 getrouwd met Jacob van der Kooij, mocht het herenhuis met landerijen in Nieuwerkerk kopen voor veertienduizend gulden. In 1896 stierf Francina. Een jaar later trouwde weduwnaar Jacob met haar zus Stina. Ze kregen dochter Helena, de moeder van Sytse Sipkema die in 1972 de restanten van de steenplaats De Olifant kocht.

In 1915 jaar schonk Neeltje haar Russische Staatsobligaties ter waarde van elfduizend gulden aan haar neefje Eeuwout van Lange, zoon van haar zwager Leendert van Lange (Beukenhof).

Na haar overlijden in 1919 mocht haar neefje Willem Hoogendijk van Capellen het onroerendgoed dat ze in 1898 van Arie van Lange hadden geërfd, kopen voor veertigduizend gulden.

Neeltjes nichtje Johanna  en neefje Willem Hoogendijk van Capellen erfden de helft van haar vermogen. De andere helft was voor de erven van haar man Eewout Hoogendijk van Lange. Het ging in totaal om meer dan drie ton in guldens, een vermogen. 

De erven betaalden duizend gulden aan Ouderkerk voor haar graf. 


 

Willem Poerink mailde 1 mei 2016:

Bij de updates, pagina 142, staat een foto van het gezin Eeuwout en Neeltje Hoogendijk van Lange-van Cappellen. Dat kan niet juist zijn, want het echtpaar was kinderloos! Wie het wel zijn op die foto, weet ik helaas niet.

 

Johannes de Muinck Keizer woonde er tot voor enkele jaren terug en gaf me 18 november 2014 onderstaande foto van de familie Van Lange voor hun woning Bene Situs. Wie er op de foto staan is niet bekend.